Herpesvirusinfektiot

Hevosen herpesvirukset (EHV-1 ja EHV-4) ovat merkittäviä ylempien hengitysteiden infektioiden aiheuttajia. Herpesvirusten aiheuttama hengitystietulehdus on tyypillisesti nuorien hevosten tauti. Oireina todetaan kuumetta, sierainvuotoa ja ruokahaluttomuutta. Taudin itämisaika on 2-10 päivää. Virusta erittyy sierainlimaan, ja tartunta leviää pisaratartuntana sierainten tai suun kautta. Virustulehduksen jälkeen hengitystiet ovat alttiita bakteerien aiheuttamille jälkitaudeille. Herpesvirukset jäävät usein piileskelemään elimistöön, kuten esim. ihmisillä yleinen ns. huuliherpes. Stressitila esim. pitkän kuljetuksen seurauksena voi laukaista viruksen erittymisen oireettomalla taudinkantajalla.

EHV-1 tartunta voi aiheuttaa hengitystieoireiden lisäksi vakavampia seurauksia, kuten tiineellä tammalla luomisen tai varsan syntymisen kuolleena tai erittäin heikkona. Abortoitu sikiö ja jälkeiset sisältävät runsaasti virusta ja aiheuttavat muille hevosille merkittävän tartuntavaaran.

Pelättyä hermostomuotoa esiintyy vain satunnaisesti ja se on onneksi muihin tautimuotoihin verrattuna harvinainen. Sairastuneilla hevosilla on hermostollisia oireita, jotka saattavat vaihdella lievistä liikehäiriöistä täydelliseen halvaantumiseen.