Miten voit itse vähentää tarttuvien tautien riskiä tallissasi?

1. Rokota kaikki tallin hevoset säännöllisesti. Jos vain osa hevosista on rokotettu, rokottamisesta ei saada parasta mahdollista hyötyä.

2. Huolehdi tallin ilmastoinnista ja rehujen hyvästä laadusta. Huono talli ilma rasittaa tarpeettomasti hevosen hengityselimiä ja heikentää siten vastustuskykyä.

3. Pidä nuoret hevoset erillään kilpahevosista, mikäli mahdollista. Nuoret hevoset sairastuvat helpommin ja niiden sairastelu lisää myös vanhempien hevosten riskiä saada tartunta.

4. Tiineet tammat tulisi pitää erillään muista hevosista ja hoitaa aina ensimmäisenä, jotta mahdollinen tartunta ei siirtyisi muista hevosista niihin.

5. Seuraa hevosten terveydentilaa tarkasti. Jos sairaus havaitaan ajoissa, on toipumisaika usein huomattavasti lyhyempi, kuin silloin jos hevosta on rasitettu sairaana. Aamulämmön säännöllinen mittaus on hyvä tapa seurata tilannetta. Tällöin tiedetään jokaisen hevosen oma, yksilöllinen ruumiinlämpö. Muutokset on helpompi huomioida, kun normaalilämpö tiedetään.

Otat tartuntariskin, jos valjastat kilpailupaikalla vieraassa tallissa. Samoin käy, jos otat talliisi vieraita hevosia yöpymään tai valjastamaan. Yhteiskuljetukset ovat aina tartuntariski. Jos lainaat kuljetusautoa, se kannattaa puhdistaa huolellisesti ja desinfioida ennen käyttöä.