Kissarutto

Kissarutto on helposti tarttuva virustauti, joka johtaa hyvin usein rokottamattoman kissan menehtymiseen. Taudin itämisaika on 2-7 päivää. Oireisto vaihtelee täysin oireettomasta kissan nopeaan menehtymiseen. Äkillisessä vakavassa tautimuodossa kissa menehtyy nopeasti ilman erityisiä oireita. Se jää vain apaattisena makaamaan riiputtaen päätänsä. Tauti etenee koomavaiheeseen, ja kissa menehtyy.

Tyypillisessä kissarutossa eläimelle nousee korkea kuume ja se on apaattinen eikä se syö. Oksentelua ja ripulia esiintyy. Ripuli voi olla veristä. Seuraa kuivumistila, joka voi olla kissalle kohtalokas. Kuolleisuus tähän tautimuotoon on 25-90 prosenttia. Jos kissa ei menehdy tautiin 5 vrk:n kuluessa eikä sille kehity bakteerien aiheuttamia jälkitauteja, on todennäköistä, että se selviää taudista hengissä. Voi silti kestää viikkoja ennen kuin kissa on toipunut takaisin entiseen kuntoonsa.

Edellä mainittujen lisäksi esiintyy myös lievempiä tautimuotoja, joissa oireet ovat vähäisiä tai niitä ei ole lainkaan. Tiineelle kissalle tartunta voi aiheuttaa keskenmenon tai sen, että pennut syntyvät sairaina. Kohdussa tai pienenä pentuna tartunnan saaneet kissat voivat menehtyä tautiin tai virustartunta voi vaurioittaa niiden pikkuaivoja siten, että niiden liikkuminen on vaikeaa lopun elämää.

Taudin aiheuttaja, kissan parvovirus, on hyvin kestävä ympäristöolosuhteita vastaan. Se tarttuu kissojen välisessä suorassa kontaktissa, koska taudin alkuvaiheessa virusta on runsaasti kaikissa sairaan kissan eritteissä. Tämän lisäksi sairastunut kissa voi saastuttaa ympäristöä siten, että tartunta leviää esim. sisäkissoihin omistajan vaatteiden tai jalkineiden välityksellä.