Rokotteiden käsittely

Rokotteet ovat herkkiä biologisia tuotteita, jotka tulee säilyttää viileässä (+2 – +8 ºC) ja puhtaassa tilassa. Ne eivät saa jäätyä, joten paras säilytyspaikka jääkaapissa on sen keskiosassa. Jos rokotepulloa säilytetään liian lähellä takaseinää, on riskinä jäätyminen. Jäätynyt rokote on käyttökelvoton.

Ennen rokotusta rokotepullo otetaan lämpenemään huoneenlämpöön. Lämpenemistä voi nopeuttaa pitämällä pulloa taskussa tai kädessä. Rokotteen tulisi olla huoneenlämpöistä ennen annostelua. Rokotepulloa ravistetaan ennen rokottamista.

Rokote ei saa saastua matkallaan pullosta sikaan. Pullon kumikorkin sekä rokotuksessa käytettävien neulojen on oltava puhtaita. Neuloja käsiteltäessä niitä tulee koskettaa vain kartioon (yleensä muovia) eikä teräosaan. Kumikorkki tulee puhkaista vain kerran puhtaalla neulalla. Avattu rokotepullo tulee käyttää saman päivän kuluessa. Jos rokotetta jää yli, se tulee hävittää. Jos avattua pulloa säilytetään pidempään, rokotteen teho heikkenee ja kumikorkin puhkaisun yhteydessä pulloon päässeet ympäristön pieneliöt, mm. bakteerit ja sieni-itiöt alkavat lisääntyä saastuttaen rokotteen. Tällaisen rokotteen tehosta ja turvallisuudesta ei vastaa kukaan.